Christelijke feestdagen op een rij

Martin Jung

6 apr, 2023

Wat is dat nou eigenlijk voor een paar dagen, die paasdagen? Kerst, dat weten de meesten nog wel. Iets met dat kindje jezus dat geboren wordt maar verder is het niet meer dan een eetfestijn en een extra vrije dag, zeker als je naar de reclames op tv kijkt.

Die Jezus zie je vaak in een kerststal liggen dus dat is niet zo moeilijk. Maar die paasdagen, das wel heel wat anders. Meestal als je er naar vraagt zeggen ze zoiets als “Dan is Jezus toch gestorven” of iets in die richting.

Ok, maar hoe zit het dan met al die feestdagen en met name de paasdagen?

Hieronder dan maar eerst een opsomming van de christelijke feestdagen

  • Kerst                                      –          Geboorte van Jezus
  • Witte donderdag                 –          kruisiging van Jezus
  • Goede vrijdag                      –          Sterven van Jezus
  • Pasen                                    –          Opstanding van Jezus
  • Hemelvaartsdag                  –          Hemelvaart van Jezus
  • Pinksteren                            –          uitstorting van de Heilige Geest

Zoals je hierboven kunt zien is de Pasen het feest van de opstanding van de Here jezus Christus. Die opstanding is de kern van het evangelie, de blijde boodschap.

Maar wat is dat dan, die blijde boodschap en waarom moet je daar nou juist zo blij van worden zul je misschien denken. Om dat uit te leggen moeten we beginnen bij het begin.

In den beginne schiep God de hemel en de aarde! Afhankelijk van de vertaling die je gebruikt zal er zo iets staan. Maar daar bleef het niet bij, het verhaal gaat verder en gelukkig maar voor ons. Een klein stukje verder staat er dat God de mens schiep. Deze mens, Adam en Eva genaamd, mochten van God genieten van alles wat het paradijs te bieden had. Het was prachtig daar, het allermooiste plekje dat je maar kunt bedenken en zij mochten er wonen.

Je mag best denken, wat een mooi sprookje maar naar mijn idee is het een waar gebeurt verhaal. Alleen liep het wat anders dan gedacht. Het probleem was namelijk dat er in dat paradijs een boom stond. De boom met kennis van goed en kwaad. Van elke boom en struik mochten ze eten behalve van deze boom.

Stel je eens voor, je zet een kind aan een tafel met schalen met snoep. In het midden zet je pot snoep neer en zegt tegen dat kind, je maag van alles eten maar niet van deze pot. Je gaat weg en wat blijkt, het kind kan juist deze pot niet weerstaan en gaat juist daarvan pakken.

Het probleem in het paradijs was echter dat het niet om een onschuldig snoepje ging maar om de kennis van goed en kwaad! God kon dit niet ongestraft laten en adam en eva moesten het paradijs uit en mochten er nooit meer terug keren. Dit hele gebeuren, wat in de eerste hoofdstukken van Genesis staat beschreven, noemen we de zondeval.

Het gevolg van deze actie was enorm. De mens kon hierdoor God, die ook in het paradijs wandelde, niet meer recht in de ogen kijken. Er moesten offers gebracht worden voor alles en nog wat omdat de mens altijd wel wat verkeerd deed.

Maar goed, vele drama’s, rampen en andere dingen die in de geschiedenis van de mensen gebeurde later moest er iets gebeuren om te zorgen dat de mens niet voor de eeuwigheid verloren ging. Zou er niets gebeuren dan zou dat het lot van de mens zijn geworden. Na de dood helemaal niets meer of erger nog, eeuwig branden in de hel of zo. Dat was dus geen optie voor God. Maar hoe dan, de zonde kon ook niet ongestraft blijven!

Maar God kwam met een geweldig plan, geweldig voor ons maar niet voor God. Voor God betekende dit dat Zijn eigen Zoon die straf moest ondergaan. Dat was best een lastig probleem want die Zoon van God die zat op dat moment naar zijn Vader in de hemel.

Om dat plan te doen slagen moest de Zoon dus eerst sterfelijk worden en als dat toch moet gebeuren is het best handig om je dan gelijk maar even voor te stellen. En zorgen dat er na nog mensen zijn die dat verhaal verder kunnen vertellen en op kunnen schrijven.

Zo gezegd zo gedaan. Dat sterfelijk worden gebeurde dus met de geboorte van het kindje Jezus. Dit geweldige verhaal wordt elk jaar weer verteld met de kerstdagen. Het kindje Jezus groeide op en toen Hij een jaar of dertig was ging Hij zijn leerlingen verzamelen en overal waar men maar wilde luisteren Zijn verhaal vertellen en mensen genezen. Lees maar na, het staan allemaal is de vier evangeliën.

Dit heeft hij drie jaar gedaan maar toen kwam het geduchte moment, het moment dat de Here Jezus moest sterven voor onze zonden. Dit alles ging natuurlijk niet zomaar, om te beginnen was het essentieel dat Jezus zijn leven geheel vrijwillig gaf. Nog voordat Jezus aan het kruis ging was er nog een laatste keer dat Hij met zijn leerlingen ging eten. Dit was niet zomaar een etentje, in de bijbel noemen ze dit het laatste avond maal. Deze maaltijd is een belangrijk item in het geloof van de Christenen.

Hierna kon het pas echt beginnen, de witte donderdag noemen wij dit, Jezus werd aan het kruis genageld. Dit klinkt hier lekker simpel en op de schilderijen en tekeningen ziet het er mooi uit maar in werkelijkheid was het, het meest gruwelijke martelwerktuig ooit uitgevonden. Na deze verschrikkelijk lijdensweg kwam het moment dat de Here Jezus stierf, deze sterfdag noemen we vandaag Goede Vrijdag. Maar dit alles zou totaal zinloos zijn zonder Pasen, Zonder Pasen zouden we nu een God hebben die dood is!!! Maar gelukkig houd het voor God niet op met de dood.

Na het sterven van Jezus werd Hij in het graf gelegd, echter stond Hij op na drie dagen en hebben wij vandaag de dag een levende God. Dit is het wonder van Pasen. De opstanding van de Here Jezus, de kern van het christelijke geloof. Maar als het hierbij zou blijven zouden we nu een God hebben die rond loopt hier op aarde. Nou is dat niet zo erg maar het punt is dan wel dat de groep mensen die de Here Jezus tegelijk zou kunnen helpen maar heel beperkt zou zijn en dus voor maar een select publiek beschikbaar zou zijn.

Dat is nou juist wat er zo geweldig is een Jezus, Hij is niet gestorven en opgestaan voor een select groepje mensen maar voor een ieder op deze wereld. Toen de mens werd geschapen was het lichaam zonder ziel, God blies het lichaam de ziel in. Zonder het offer dat jezus bracht zou niet alleen het lichaam sterven maar ook de ziel. Als je het offer aanneemt, Jezus volgt en gelooft dan zal je lichaam sterven maar je ziel, dat wat jou jou maakt, doorleven. Na je dood zal je ziel naar Jezus in de hemel gaan.

Nu we het daar toch over hebben, exact 40 dagen na de opstanding van Jezus voer Hij op een wolk naar de hemel. Dit vieren we dus met hemelvaart. Maar als het hierbij zou blijven, hou zou Jezus ons dan kunnen leiden en helpen. Dit zou best lastig zijn, ondanks dat voor God niets onmogelijk is. Je raad het al, ook hier had God een oplossing voor. Pinksteren!

Ok maar wat is dat dan, die Pinksteren? Om te beginnen de naam “Pinksteren” komt van het Griekse woord “pentakosta”. Dat betekent “vijftigste”. En Pinksteren valt op de vijftigste dag na Pasen. Dat is afgeleid van het joodse oogstfeest Sjawoe’ot. Zo’n twee duizend jaar geleden, tien dagen na die bewuste Hemelvaartsdag, kwam God in de vorm van de Heilige Geest naar de aarde. Volgens de bijbel storten de Heilige geest zich uit als tongen van vuur over de mensen. Anders gezegd, God kwam in ons om ons te leiden en te helpen. Het mooiste van dit alles is dat het niet bij de mensen van toen is gebleven maar dat een ieder die Jezus aanneemt als verlosser deze Heilige Geest in zich krijgt. Hoe mooi is dat, God heeft dus werkelijk aan alles gedacht, super toch?  

0 reacties

Een reactie versturen