Vergeving en de weg naar genezing

Martin Jung

25 okt, 2023

Door Martin Jung

De afgelopen week zat ik een christelijke film te kijken. Ik zag daar voorbeelden van hoe wreed mensen kunnen zijn maar niet alleen in films kun je dit waarnemen. Ook in het nieuws zie je met grote regelmaat beelden voorbij komen hoe wreed mensen kunnen zijn. Het lijkt er op dat het de laatste jaren erg aan het toenemen is maar ondanks dat de cijfers dit laten zijn is het wel zo dat dit van alle tijden is.

Wanneer je naar de geschiedenis kijkt zie je dat dit toch wel van alle tijden blijkt te zijn. Natuurlijk is het zo dat dit te herleiden is naar de zondeval maar dat neemt niet weg dat het een enorme impact kan hebben in ons persoonlijke leven wanneer andere mensen ons iets aan doen. Dit kan als kind zijn maar ook later als we volwassen zijn. Het kan enorme trauma’s opleveren met verschrikkelijke gevolgen en kan ons vele jaren achtervolgen als we hier niks mee doen.

Het probleem is echter hoe gaan we er mee om, wat kunnen we er mee? Als we hier niets mee doen als we christen zijn of als we tot geloof komen kan dit ons geloofsleven behoorlijk in de weg staan. Misschien zul je denken als je dit leest dat ik er makkelijk over kan praten maar het tegendeel is echter waar, ook ik heb mijn flinke strijd hierin gehad en weet dat iemand vergeven die je tot het diepst van je ziel pijn heeft gedaan een van de moeilijkste dingen is die je MOET doen.

Tijdens het nadenken hierover moest ik denken aan dat mooie lied in opwekking 629 met de zin er in:

Maar als er vergeving is, kan er genezing zijn

Die tekst is zo enorm waar, het is echt zo. Pas als JIJ de stap gaat nemen om die ander te vergeven, pas dan zal de eerste stap genomen worden om te genezen van binnen uit. En nee, het is geen schakelaar die je omzet maar God zal dan zeker het genezingsproces in jou beginnen. Sterker nog, vergeven is een opdracht. Dit kunnen we lezen in Matteüs 6:14-15 waar staat:

Want indien gij de mensen hun overtredingen vergeeft, zal uw hemelse Vader ook u vergeven; maar indien gij de mensen niet vergeeft, zal ook uw Vader uw overtredingen niet vergeven.

Genezing begint als er vergeving is!

  • Vergeving is de weg naar genade!
  • Als we vergeving vragen, vinden we redding!
  • Als we vergeving accepteren, vinden we vrede!

En al het bovenstaande klinkt allemaal zo simpel, echter in de praktijk kun je dit nooit zelf doen. Als je hier mee zit ga dan op een zondag naar voren, naar het gebedsteam en vertel je verhaal. Zij kunnen je helpen om die eerste stap te nemen, soms kan het jaren duren en soms niet maar dat dan de weg naar genezing begonnen is, daar kan ik over mee praten.

Langs deze weg wens ik u Gods rijke zegen

Amen

0 reacties

Een reactie versturen