De bloedrode weg

Martin Jung

30 sep, 2023

De afgelopen week keek ik naar een preek op YouTube zoals ik wel vaker doe en ondanks dat het soms wel eens een oudere preek betreft kun je wel eens iets verassend tegen komen. Ik was naar een preek aan het luisteren van een bekende spreker met de titel “De bloedrode weg”. Deze preek sprak mij enorm aan en vooral de gebruikte Bijbeltekst. Ik zal hem maar gelijk even delen:

2 Samuel 6:12-23 (klik voor de hele tekst)

12Koning David hoorde dat de Heer goed was voor Obed-Edom en zijn familie, omdat de kist van God in zijn huis stond. Toen ging David naar Obed-Edom. Hij haalde de kist van God bij hem op. Onder luid gejuich van de mensen nam hij hem mee naar de ‘Stad van David’. 13Steeds als de mannen die de kist van het verbond van de Heer droegen zes stappen hadden gedaan, offerde David een koe en een kalf. 14En hij danste uit alle macht voor de Heer. Hij had alleen een lang linnen hemd aan.

Aan deze tekst gaat natuurlijk nog een hele geschiedenis vooraf maar wat mij vooral aansprak in deze tekst was het enorme aantal offers wat er gebracht werden tijdens deze tocht. Het was een wandeling van , naar ik begreep, ongeveer acht tot vijftien kilometers. Als je er vanuit gaat dat een stap ongeveer 75 cm is dan zal je voor een kilometer ongeveer 1333 stappen nodig hebben. Laten we er eens vanuit gaan dat de tocht 10 kilometer is (rekent wat simpeler) dan heb je iets van 13330 stappen te gaan.

Als we dat delen door 6 stappen keer 2 offers zitten we toch al gauw, en rond het gemakshalve naar boven af, op een 5000 offers tijdens deze tocht. Dus om de 6 stappen 2 offers, in een koe zit toch best wel een wat bloed. Je kunt je wel voorstellen dat die hele weg een lang bloedbad was. Een bloedrode weg dus! En wat een enorme grote en lange stoet moet dit geweest zijn. Geen idee wat het exacte aantal kilometers was of het aantal offers maar wat wel je wel aan het denken zet is dat hoeveel offers er ook gebracht zijn tijdens deze tocht het niet genoeg is geweest.

Koning David, dat was toch niet de eerste de beste. Wie kent nou niet de verhalen op de zondagschool over David met zijn slinger die de reus Goliath versloeg. David wordt zelfs een man naar Gods hart genoemd. En toch zijn al die offers niet genoeg. Er was namelijk een nog veel groter offer nodig, niet een offer dat genoeg was om één zonde te bedekken maar een offer die genoeg was om alle zondes van de gehele mensheid vanaf de eerste dag tot en met de laatste dag ongedaan te maken.

Als wij de Here Jezus aannemen als Heer en verlosser dan zullen het voor God alle zonden voor eeuwig gewist zijn en niet meer bestaan. De weg die koning David ging was dezelfde weg als de weg die Jezus later ging toen Hij de bloedrode weg over ging in de richting van het kruis waar Hij onze zonde op zich nam. Zo zie je maar dat er altijd in de Bijbel één ding centraal staat, net als in het bovenstaande verhaal is dat de vraag voor elke pagina in de Bijbel: “Wat heet dit met de Here jezus Christus te maken?”.

Met liefdevolle groet,

Martin Jung

0 reacties

Een reactie versturen