Woorden hebben kracht

Martin Jung

24 feb, 2024

Het is al weer even geleden dat ik mijn laatste overdenking schreef maar dat is niet zonder reden. De afgelopen weken, en nog steeds, was het nog druk hier. Zo zijn onze woningen aan het renoveren en onze straat lijkt nu eerder op een bouwplaats dan op een woonerf.

Ondanks de drukte heeft het ook wel iets leuks. Er lopen hier nogal wat bouwvakkers rond, een er van is een beer van een antiliaan. Een super aardige gast en beren sterk. Op een dag waren ze bezig en de uitvoerder riep hem, alleen niet zijn echte naam maar zijn bijnaam ding-ding. Als je dit voor het eerst hoort lig je dubbel van het lachen en zeker als je hoort wat de betekenis is. In de tijd dat ik zelf op de bouw werkte had ik een Ichthus teken op mijn bouwhelm staan en binnen de kortste keren stond ik er bekend als Nemo.

Bijnamen, ze lijken onschuldig en er wordt vaak om gelachen maar ze kunnen ook enorm kwetsend zijn. In mijn lagereschooltijd had ik nogal rood haar en kreeg toen de bekende bijnamen en scheldwoorden naar mijn hoofd. En zo zijn er talloze voorbeelden te noemen.

Wat we zeggen heeft een enorme impact op andere mensen. We kunnen er mensen mee pijn doen maar ook kunnen we mensen op liften of zegenen. Het is dus altijd een goed idee om, ook al is het maar kort, na te denken over de woorden die we gebruiken.

De titel van dit stuk spookt al enige tijd door mijn hoofd en laat mij niet los. Meestal is dit een teken om daar wat mee te doen, dus vandaar deze overdenking. En als je er dan daadwerkelijk aan gaat beginnen ga je natuurlijk in gebed, lezen, gebed, lezen etc. Ik kwam dus ook op de hier onderstaande tekst uit, deze staat in spreuken 18:20-21. En daar staat nogal wat!

Spreuken 18:21 [HSV]

21Dood en leven zijn in de macht van de tong,

wie hem liefheeft, zal de vrucht ervan eten.

Het maakt dus nogal wat uit hoe we onze tong gebruiken. Het is dus een goede gewoonte om de Heer te raadplegen welke woorden we moeten gebruiken. Zeker als het om iets gaat wat van belang is. En bedenk vooral dat onze woorden, hoe goed bedoeld ook, anders kunnen overkomen dan dat we bedoelen en proberen te zeggen.

Er is over dit onderwerp nog zo enorm veel te zeggen en te schrijven maar helaas ontbreekt het hier me de ruimte om dat te doen maar misschien dat het komt op een later tijdstip of andere plek.

Amen

0 reacties

Een reactie versturen