Een stukje geschiedenis van Israël

Martin Jung

24 feb, 2024

Vanaf het jaar 70 tot 1948 had geen van de heidenvolken liefde voor het land Israël.

  • De Romeinse periode – Tot het jaar 325 na Christus
  • De Byzantijnse periode – Van het jaar 325 tot 614 na Christus
  • De Perzische periode – Van het jaar 614 tot 634 na Christus
  • De Arabische periode – De periode van het jaar 634 tot 1072 na Christus
  • De periode van de Seljuken – De periode van het jaar 1072 tot 1099 na Christus
  • De periode van de kruistochten – De periode van het jaar 1099 tot 1291 na Christus
  • De periode van de Mammelukken – De periode van het jaar 1291 tot 1517 na Christus
  • De periode van de Ottomanen (Turkije) – De periode van het jaar 1517 tot 1917 na Christus
  • De Britse periode – De periode van het jaar 1917 tot 1948 na Christus

Geschiedenis van de Islam

Zodra we het gaan hebben over Israël en de Palestijnen ontkomen we er niet aan om een stukje geschiedenis van de Islam te bekijken.

Wanneer de profeet Mohammed naar zijn zeggen de openbaring ontving van de engel Gabriel dat hij de laatste profeet was in de eerste jaren van de 6de eeuw na Christus. Begon hij te prediken in zijn geboorte plaat Metcal. 12 jaar lang probeerde hij zijn familie en vrienden over te halen om met hem te doen om het woord te verspreiden waarin hij faalde

Dus besloot hij om naar Medina te daag, Dat was het Joodse middelpunt van de Arabische wereld waar de Joods gemeenschap leefde en het zakelijke hart was van de Joden om daar te gaan prediken.

Mohammed besloot om een groot gedeelte van het oude Testament te gaan gebruiken om het interessant te maken voor de Joden, om het meer op het Jodendom te laten lijken. Snel werd de vergelijking gemaakt hoeveel de Islam en het Jodendom gemeen hebben.

Op het moment dat zij zich tegen hem keerde en weigerde de Islam aan te nemen begon hij ze doden of te verdrijven. Dat was het moment dat de Islam een spirituele beweging werd.

De Islam werd naar een politieke en spirituele beweging ook een militaire beweging. Joden werden er een soort tweede rang burgers. De Joden maar ook de christenen werden zwaar onderdrukt. Vrijheid om hun godsdienst te belijden was er niet meer en moeste betalen voor bescherming. Op veel plaatsen kregen ze kettingen als teken dat ze betaald hadden voor bescherming.

Islam ging verder met groeien. Steeds meer mensen werden tweede rang burgers. De joden kregen herkenbare kleding. De gele ster werd gegeven aan de Joodse gemeenschap zodat ze herkend werden op straat. Vele denken dat het een Duitse uitvinding was van Hitler maar in werkelijkheid was het een islamitisch uitvinding in de 9de eeuw NC in Iraq door de 2de Khalife van Iraq. Als een Jood aan de ene kant van de straat liep en een moslim aan de andere kant van de straat moest de Jood oversteken zodat deze niet besmet werd met de onreinheid van de Jood.

Islam werd groter en groter, ook hun gebied werd steeds groter en veroverde Jeruzalem. De christen mochten hun kerkklokken in Jeruzalem niet meer gebruiken. De paus in Rome in 1090 zei tegen de christenen dat ze hun broeders in het heiligeland niet konden laten lijden. Dit is waarom de kruistochten werden georganiseerd.

Dit duurde zo’n 100 jaar tot Jeruzalem werd terug veroverd door de moslims en bleven daar tot 1967, het jaar waarop Israël Jeruzalem terug veroverde op de moslims. Joden, christenen en moslims konden toen hun God aanbidden onder dezelfde hemel. De kruistochten hebben zo’n 300 jaar geduurd tot ze besefte dat ze de moslims niet konden verslaan

De Islam bleef maar groeien en vele gebieden werden veroverd. Het Islamitische kalifaat duurde ongeveer 1400 jaar en eindigde zo’n 100 jaar geleden. In 1924 maakte president Atatürk, de grondlegger van het huidige Turkije hier een einde aan en heeft vele regels veranderd. Dit werd hem in de Islamitische wereld niet in dank afgenomen. Vele miljoenen mensen zijn tijdens de tijd onder het Islamitische kalifaat om het leven gekomen.

De 5 mislukte vredes voorstellen

Na het uiteenvallen van het Ottomaanse rijk aan het eind van de begin de eerste wereld oorlog. Verviel een groot gedeelte van de Arabische wereld  aan groot Brittannië, Israël viel hier ook onder.

In 1936 kwamen de Arabieren in opstand. De Britten vormde een onderzoekscommissie genaamd de Peel Commissie om de oorzaak naar de opstand te onderzoeken. Hun conclusie was dat de Arabieren en de Joden wilde regeren over hetzelfde land. Hun antwoord was dat er een twee statenoplossing moest komen, 1 voor de Arabieren en 1 voor de Joden.

Het voorstel was enorm in het nadeel van de Joden. 80% ging naar de Arabieren en 20% naar de Joden. Ondanks dat De Joden maar een klein stuk land kregen accepteerde zij het voorstel. De Arabieren echter weigerde en gingen verder met hun gewelddadige rebellie. Afwijzing nummer 1!!

10 jaar later, in 1947, vroegen de Britten aan de VN om een nieuwe oplossing te bedenken. De VN besloot dat de beste oplossing was om het land op te delen 2 twee staten. Wederom accepteerde de Joden dit voorstel en wederom werd het door de Arabieren afgewezen. Alleen dit keer met een totale oorlog tot gevolg. Jordanië, Egypte, Libanon en Syrië sloten zich hier bij aan. Afwijzing nummer 2!! Helaas voor hun maar Israël won deze oorlog en ging verder met het opbouwen van het land. De Westbank werd tot 1967 bezet door Jordanië.

In 1967 besloot Jordanië samen met Egypte om Israël te vernietigen. Dit was de 6 daagse oorlog. Deze oorlog eindigde in een grandioze overwinning voor Israël. De Westbank en de Gazastrook viel in handen van Israël. De grote vraag was nu wat te doen met deze gebieden. Het voorstel was om dit terug te geven aan de Arabieren in ruil voor vrede. Wederom werd dit afgewezen wat resulteerde in Afwijzing nummer 3!!

In 2000 was er een grote bijeenkomst met Barak, Clinton en Jasser Arafat. Dit duurde 14 dagen en elk voorstel werd door Arafat afgewezen en had tot gevolg  dat er vele aanslagen werden gepleegd op Israël met meer dan 1000 doden tot gevolg. Afwijzing nummer 4!!!

In 2008 probeerde Israël het weer opnieuw, een voorstel dat nog verder ging dan het laatste voorstel en wederom werd dit afgewezen. Afwijzing nummer 5!! In 2005 trok Israël geheel terug uit de Gazastrook, zowel het leger als de Joodse kolonisten moesten het gebied verlaten om zo Gaza geheel zelfbestuur te geven. De Arabieren echte gebruikte Gaza als basis om hun terroristische activiteiten te ontplooien. Duizenden raketten en zelfmoordaanslagen werden hier vandaan uitgevoerd.

Elke keer als Israël een vredesvoorstel doet werd dit keer op keer afgewezen.

0 reacties

Een reactie versturen